3 Ekim 2013 Perşembe

Zülfü Livaneli - Serenad

Bu yazım kitap kurtlarına! :)


Geçenlerde bir arkadaşımın hediye etmesi üzerine Zülfü Livaneli'nin Serenad adlı kitabını okuma fırsatı buldum.

Kitabın ana kahramanı Maya Duran isminde genç bir kadın. Hikaye onun ağzından anlatılıyor, uçakta yazdığı bir günlükten.

Maya, eşinden boşanmış, ergenlik çağındaki oğluyla birlikte yaşayan bir kadın. Oğlunun bilgisayar dışında bir dünyadan bihaber oluşu, aralarındaki soğuk ilişki Maya'yı üzüyor elbette. Zaten kitapta yalnız, genç bir annenin karşılaştığı zorluklara bolca değiniliyor. Ama asıl konu bu değil.

Maya, üniversitede Halkla İlişkiler bölümünde çalışıyor, aynı zamanda üniversiteye konuk olarak gelen yabancı misafirlerle ilgilenmekle görevli. Son misafiri ise Alman asıllı Amerikalı ünlü bir profesör, Maximillian Wagner.

İşte.. Maya'nın hayatı bu profesörle tanışmasıyla değişiyor. Hem kendi hayatıyla, aile geçmişiyle ilgili sırlarla tanışıyor, kökenleriyle ilgili trajedik hikayeler öğreniyor, hem de son derece gizemli bir adam olan profesörün hayatındaki sır perdeleri yavaş yavaş açılıyor.

Profesörün 60 yıllık aşkının peşinden İstanbul'a gelmesiyle başlayan hikayede, Nazi eziyetinden kaçan bilimadamları için Einstein'ın Atatürk'e yazdığı mektuptan, Kırım Türkleri'nin ''Mavi Alay'' ordusuna katılıp daha sonra İtalya'ya sürülmesinden, kurşuna dizileceğini öğrenen bu insanların bir kısmının topluca intihar etmesinden, Yahudilerin Hitler döneminde yaşadıklarından, tam bir trajedi olan ''Struma'' olayından ve daha bir çok tarihi detaydan çoğunlukla devletleri eleştiren bir dille bahsediliyor.

Özetlemem gerekirse, bir aşk hikayesi üzerine yazılmış bu kitap bir yandan toplumun güncel değerlerini ve aile ilişkilerini çokça eleştirirken, bir yandan tarihin tozlu sayfalarının kokusunu alıyorsunuz.

Daha çok macera tarzında roman seven ben bile okurken sıkılmadım. Elbette yazarın savunduğu siyasi görüşten bu hikaye de yer yer etkilenmiş, yine de Livaneli'nin akıcı üslubunu okumanızı tavsiye ederim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder