16 Eylül 2013 Pazartesi

Lazerle Göz Ameliyatı Tecrübem (iLasik Yöntemi)

Ortaokuldaydım, boyum uzun olduğundan hep en arkada otururdum. Tahtada yazılanların bulanıklaştığını farkettiğim gün, gözlük ve lens maceram başladı. Gözlük takmayı daha ilk günden sevemediğim için yaklaşık 8 sene kontakt lens kullandım. Ta ki gözümdeki yanma ve batmalar yüzünden doktorum lens kullanmamı yasaklayana kadar. O gün bu sorundan kalıcı olarak kurtulmaya karar verdim ve ''lazerle göz çizdirme'' denilen olayı sıkı bir araştırmaya başladım. Bu arada tam 4 derece miyoptum!

Araştırmalarım sonucu, komplikasyonun minimuma indirilmesini amaçlayan, bıçak kullanılmayan (korkarım!) ve tüm işi neredeyse lazerle halleden, ve en yeni yöntem olan iLasik yöntemiyle ameliyat olmaya karar verdim. Ankara'da iyi bir göz hastanesinde operasyonu geçirdim. Herşey çok basitti. Aklında süreçle ilgili soru işaretleri olanlar için aşama aşama anlatıyorum:

Operasyondan önce;

Lazerle göz ameliyatı olabilmek için, göz numaranızın en az son iki yıl hiç değişmemiş olması gerekiyor (yoksa operasyondan sonra numaranızın tekrar artma riski var)Kontakt lens kullanıcısıysanız operasyona en az bir hafta kala lens kullanmayı bırakmalısınız. Buna ek olarak, gözlerinizin lazer ameliyatına uygun olup olmadığı, uygunsa hangi yönteme uygun olduğu belirlenmek zorunda. Bunun için hekimin belirlediği detaylı ölçümler yapılıyor. Özellikle göz tansiyonunun olup olmadığı, kornea kalınlığının yeterli olması, miyop/hipermetropluk ölçüsünün uygun olması gibi kriterlere dikkat ediliyor. Bunun için ilk gün Wavefront denilen yöntemle gözlerimin detaylı bir haritası çıkarıldı. Hekimle görüştük ve gözlerim için iLasik yönteminin uygun olduğu belirlendi.

Ertesi gün (operasyon günü);

Önce sizi bir odaya alıyorlar ve gerekliyse basit bi sakinleştirici alıyorsunuz. Operasyon odasına alınıyorsunuz ve cihazın altındaki bölüme uzanıyorsunuz. Gözlerinize uyuşturucu bir damla damlatılıyor ve kırpmamanız için göz kapaklarınız küçük bir aparatla açılarak sabitleniyor. Göz haritanızın tanımlanmış olduğu, bilgisayara bağlı olan lazer cihazının cihazın altına alıyorlar. Bu aşamadan sonra tek gördüğünüz kırmızı bir ışık oluyor. Hekiminiz sizden, sürekli kırmızı ışığa bakmanızı istiyor. Bu esnada önce lazer yardımıyla korneanızdan küçük bir kapakçık kaldırılıyor.  Daha sonra lazer, aldığı komut üzerine korneanızı şekillendiriyor, ve küçük kapakçık hemen yerine kapatılıyor. İşlemin tamamı bu. Hiçbir ağrı, acı hissetmiyorsunuz. 

 

Operasyon çok kısa sürüyor, girmem çıkmamla birlikte toplam 10 dk sürdü diyebilirim. 10 dk boyunca gördüğünüz tek şey cihazın içindeki kırmızı ışıklar oluyor ve tek yapmanız gereken de o ışıklara odaklanmak.

Operasyon sonrası;

Çıkar çıkmaz dahi hafif bulanıklık olsa da görüşünüzün düzeldiğini hissedebiliyorsunuz. Bir süre güneş ışığına hassasiyet oluyor ve operasyon çıkışı takmak üzere yanında güneş gözlüğü getirmek gerekiyor. Ben eve dönerken etraftaki arabaların plakalarını okuyabiliyordum, o mutluluğumu anlatamam! :) Operasyon sonrası ilk gün tv izlemek yasak. Zaten hafif ağrınız oluyor hafif bir ağrı kesiciyle geçiyor, ilk akşam haricinde hiçbir ağrım olmadı. Operasyon sonrasındaki 3 hafta boyunca bazı göz damlaları kullanmanız gerekiyor. Birkaç hafta gözleri ovuşturmamak ve damlaları düzenli kullanmak önemli.

Lazer operasyonu geçirenlerin ileriki yıllarda katarakt ameliyatı olamayacağına dair herhangi bir bulgu yok, doktorum da bunu doğruladı. Lazerle göz ameliyatı operasyonu düşünüyorsanız, önce bu konuda bolca tecrübesi olan bir (mümkünse birkaç) doktorla görüşmenizi ve bu operasyonu mutlaka son teknolojiye sahip bir sağlık kuruluşunda olmanızı tavsiye ederim.

NOT: Ben lazerle bu ameliyatı olalı tam 6 sene oldu.. 

Fikir ve sorularınızı bekliyorum, 
Sevgiler :)









4 yorum:

  1. Merhabalar;

    3 gün sonra başka bir şehirde ilasik olacağım. Ama vücudum grip nedeniyle kırık. Ateşi ve gripi Katarin forte ve vitaminler ile baskılıyorum. Ameliyatta veya sonrasında sorun olur mu, sizce?
    Teşekkürler...
    Öykü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle geç cevabım için özür dilerim. Umarım ilasik operasyonunuz başarılı geçmiştir. Yorumlarınız birçok kişiye yardımcı olacaktır. Sevgiler

      Sil
  2. Merhaba şimdi gözleriniz nasl

    YanıtlaSil