17 Ekim 2015 Cumartesi

Maddi hasarlı bir trafik kazası durumunda ne yapacağınızı biliyor musunuz?

Herhangi bir trafik kazası durumunda genellikle millet olarak başımıza gelmeden ne yapacağımızı öğrenme gereği duymayız. Aklınızın bir köşesinde bulunması için bu tatsız durumda (kasko ve sigortanızın yapılmış olduğunu varsayarak) küçük bir özet geçmek istiyorum.

Bahsedeceğim bu süreç öncelikle kazada bir ölüm veya yaralanma durumu olmayan, sadece maddi hasarlı kazalarda geçerlidir. (Ölüm veya yaralanmalı bir kazada derhal 112 acil ve 155 polis veya 156 jandarma aranmalıdır! Sürücü belgesi olmayan, sürücüsü alkollü olan, sigortası olmayan veya resmi kuruma ait bir araç varsa polise veya jandarmaya tutanak tutturulması gerekir.)

Maddi hasarlı kaza  olduysa önce sakin kalın ve mümkünse karşı tarafla anlaşarak kaza tutanağı tutun ve tüm bilgiler eksiksiz doldurun (bu tutanaktan 1-2 kopya çıktı alarak aracınızda her zaman bulundurmanızı öneririm): 
http://www.axasigorta.com.tr/images/pdf/Trafik_Tespit_tutanak.pdf

(Bu arada bu tutanak mobil ortama taşınmış ve kaza durumunda tutanak tutmak kolaylaşmış: http://sbm.org.tr/tr/Haberler/Sayfalar/Mobil-Kaza-Tutanagi.aspx )

Kaza tutanağı doldurulduktan sonra her iki sürücüde bu tutanağın birer kopyası bulunmalıdır. Tutanakla birlikte mutlaka karşı tarafın,
  • Sürücü belgesinin fotokopisini,
  • Ruhsat fotokopisini,
  • Sigorta poliçesinin fotokopisini,
almalı ve kendi belgelerinizin fotokopileri de karşı tarafa vermelisiniz. Mümkünse araçlar hareket ettirmeden önce durumun ve araçların fotoğrafları çekilmelidir. 

Telefonunuzda anlaşmalı kasko acentenizin veya çağrı merkezinin acil durum telefon numarası mutlaka kayıtlı olsun. Hemen arayıp şirket görevlisinin yönlendirmesiyle işlerinizi halledebilirsiniz. Eğer kasko poliçenizde çekici hizmeti karşılanıyorsa şirket size hemen bir çekici yönlendirecektir (Araç yürür durumda ise elbette kendiniz de servise teslim edebilirsiniz). Ayrıca kasko yaptırırken mutlaka ücretsiz ikame araç sağlayan bir poliçe tercih etmenizi öneririm, böylece aracınız tamirde iken araçsız kalmamış oluyorsunuz.

Aracınızı tamir edilecek yere belgelerle birlikte teslim ettikten sonra, aracı incelemesi için eksper çağırılacaktır. Bundan sonrası kasko şirketi, sigorta ve servis yetkilileri arasında arasında bir süreçtir. 

Herkese kazasız günler dilerim :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder